Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā uzstādīti ķermeņa temperatūras sensori

05.08.2020 12:08

Domājot par drošu jaunā gada sākumu un ar mērķi samazināt dažādus sezonas vīrusu izplatīšanās riskus skolā, šā gada 5. augustā Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā tika uzstādīti bezkontakta temperatūras mērīšanas sensori. Bezkontakta temperatūras mērīšanas sensori vai termokamera ķermeņa temperatūras mērīšanai ir efektīvs risinājums publisku iestāžu apmeklētāju, uzņēmumu darbinieku un klientu drošbas un veselības garants.

Skolas direktors Guntis Vasiļevskis savā uzrunā apliecināja, ka šobrīd situācija ar jauno mācību gadu nav vienkārša: "Konkrētu norādījumu par to, kā mums būtu jārīkojas nav. Tikai tie paši jau zināmie. Šoreiz jāsaka, ka man paveicās – man bijušais skolēns strādā tehnoloģiju uzņēmumā un mani uzrunāja. Un redzēju šo iekārtu kā risinājumu gan personāla laika taupīšanas nolūkos, gan kā pilsoniskās audzināšanas līdzekli.

Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā uzstādīti Kentix SmartScan temperatūras sensori
Ne darbinieki, ne skolēni, ne to vecāki nedrīkst pieļaut apslimušu cilvēku apgrozīšanos skolas telpās. Man kā vadītajam tas rada darba pārtraukumu riskus u.tml. Bet mēs esam par klātienes mācībām. Attālinātu mācību procesu ilgstoši neuzskatu par kvalitatīvu. Bērniem savā starpā ir jātiekas un jāattīsta socializēšanās, nerunājot par visām pārējām mājmācības neērtībām skolotājiem.”

Rīgas Valsts 2. ģimnāzija būs pirmā vispārizglītojošā mācību iestāde galvaspilsētā, kas pieņēmusi lēmumu jau preventīvi sekot līdzi skolēnu un personāla veselības stāvoklim.

Altas IT priekšsēdētājs Māris Baltbergs savukārt pastāstīja par to, kā šī ideja attīstījās: “Tā radās tāpēc, ka jautājums tik tiešām ir aktuāls, jo pašiem ir bērni, brāļi, māsas, kuri joprojām mācās, un, savelkot mainīgos starp mūsu uzņēmējdarbību un šī pavasara situāciju pasaulē, radās ideja uzrunāt kādu no skolām. Ar Gunti atradām kopīgu valodu, jo mūsu domas par maksimāli efektīvu klātienes darba atsākšanu sakrīt.”

“Ierīce nosaka ķermeņa temperatūru nelielā attālumā pieliekot galvu. Man ir svarīgi, ka nav vajadzīgs nekāds papildus personāls. Skolēns pats redz, vai temperatūra ir normas robežās – tad deg zaļas lampiņas. Ja kaut kas nav labi, deg sarkanas lampiņas. Šodien neviena sarkana lampiņa nedega, un es par to priecājos!” piebilst skolas direktors.

Kentix SmartScan temperatūras sensoram nav nepieciešami cilvēkresursi, tas ir bezkontakta. Pēc tam, kad cilvēks piegājis pie ierīces un pietuvinājis tai seju ~30 cm attālumā, ar gaismas un skaņas signālu 1 sekundes laikā tiek paziņots mērījuma rezultāts ar 0,3 grādu precizitāti.

“Galvenais ir faktors, ka ierīce strādā ļoti ātri. Tajā ir iebūvēts sensors, kurš ar infrasarkano staru palīdzību veic mērījumu. Varam nomērīt 700 cilvēkus stundā, kas ir 11-12 cilvēki vienā minūtē. Šajā konkrētajā skolā ikdienā ir ap 1000 cilvēku, tāpēc kopīgi tika pieņemts lēmums uzstādīt 2 iekārtas,” stāsta valdes priekšsēdētājs Māris.

Biznesa attīstības direktors Oskars Pirags: “21. gs. tehnoloģija palīdz cilvēkam, nevis cilvēks tehnoloģijai. Tā ir CE sertificēta iekārta, ražota Eiropas Savienībā, Vācijā. No privātuma viedokļa iekārta ir atbilstoša GDPR prasībām, nekādi ekrāna vai bilžu uzņēmumi netiek veikti. Šis sensors mēra temperatūru 1024 punktos uz sejas un parāda vidējo vērtību uz ekrāna grafiskā zīmējumā.”

Iekārta ir pilnībā droša un nerada nekādu apdraudējumu cilvēka veselībai. Pēc mērījuma attiecīgi iestāde realizē kārtību, kādu tā pieņēmusi par drošības procedūru tiem, kam uzrāda paaugstinātu temperatūru.

Altas IT komandas vārdā sakām paldies Guntim Vasiļevskim un RV2.Ģ darbiniekiem par atsaucību un iesaisti! Vēlam sasniegumiem bagātu, veselīgu un drošu jauno mācību gadu!