Augstskolas, uzņēmumi un potenciālie darba devēji aicina skolēnus 1. jūnijā pataustīt fiziku

30.05.2019 14:33

Aizraujoši fizikas eksperimenti, prāta asināšanas uzdevumi, iespēja apgūt perfektu golfa sitiena tehniku un daudz citu atrakciju jau šajā sestdienā, 1.jūnijā gaidīs Fizikas gada noslēguma pasākuma apmeklētājus Latvijas Universitātes Dabas mājā.

No pulksten 13.00 Dabas mājas pirmā un otrā stāva atklātajā teritorijā būs aplūkojama izstāde «Patausti fiziku», kurā vairāk nekā desmit zinātniskie institūti un augsto tehnoloģiju uzņēmumi izrādīs savu veikumu un skaidros, kā to radīšanā noderējušas fizikas zināšanas. Izstrādātās tehnoloģijas un fizikas lomu tajās demonstrēs pasaulē atzīti un veiksmīgi uzņēmumi no Latvijas.

Light Guide Optics International ļaus apmeklētājiem izmērīt šķiedru kūli un iepazīstinās ar populārākajām medicīniskajām zondēm. Ventspils Augsto tehnoloģiju parks piedāvās nebijušu iespēju iejukt starp CO2 molekulām, kā arī izglābt pasauli ar domu spēku. GameChanger Audio stendā interesenti varēs radīt mūziku ar dažādiem instrumentiem un izjust skaņas efektus, ko sniedz izstrādātā tehnika.

Pazīstamais uzņēmums Aerodium demonstrēs “prieka tehnoloģiju” jeb vēja tuneli un tā darbības principus, savukārt HackMotion ļaus apmeklētājiem uzvilkt un izmēģināt kustību mērīšanas sensorus, veicot golfa spēles sitienus. Sensori attēlo lietotāja kustības reāla laika 3D modelī, tādējādi sniedzot atgriezenisko saiti par sitiena izpildes pareizību. Baltic3D.eu demonstrēs priekšrocības un unikālu elementu izgatavošanas iespējas, ko sniedz 3D druka.

AS “Latvenergo” projekta FIZMIX eksperimentu darbnīcā apmeklētāji varēs ieraudzīt elektrību un drosmīgākie pat sajust to. Laboratorium.lv stendā interesentiem būs iespēja izjust temperatūras kontrastus, no kvēlojoša grafīta līdz šķidram slāpeklim, bet zinātkāres centrs ZINOO piedāvās uzbūvēt pašu vienkāršāko un efektīvāko raķeti, ko darbina muskuļu, prāta un gaisa spēks.

Jauno Fiziķu skola aicinās prāta asināšanas stūrī pārbaudīt attapību dažādos rēķināmos, ķimerējamos un konstruējamos uzdevumos. LU Fizikas institūts demonstrēs šķidra metāla maisīšanu ar rotējošu pastāvīgo magnētu un stāstīs par pastāvīgo magnētu pielietošanu metalurģijā. LU Cietvielu fizikas institūta stendā uz īpaši veidotas virsmas varēs zīmēt ar gaismas avotiem un nomērīt gaismas ātrumu ar mikroviļņu krāsni, bet Rīgas Tehniskās Universitātes Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centrs sagatavojis aizraujošus video par Visuma rašanos un Lielo sprādzienu.

Āris Žīgurs, AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs: "Mēs dzīvojam laikmetā, kurā eksaktās zinātnes ieņem aizvien lielāku lomu – tā ir daudzu jomu digitalizācija, robotizācija, aizvien lielāka mākslīgā intelekta loma ikdienā. Lai mūsu sabiedrība veiksmīgi attīstītos, ir nepieciešami speciālisti, kuru skaits jau tagad faktiski ir nepietiekams. Tas nav paveicams bez jūtama izrāviena, kam jāsākas jau skolas solā.

Latvenergo koncernam rūp Latvijas izglītības un zinātnes attīstība, īpaši eksaktās zinātnes un fizika, tādēļ esam Fizikas gada partneri. Es personīgi ļoti priecājos, ka šī gada ietvaros Latvijai ir iespēja organizēt Eiropas 3. Fizikas olimpiādi, un mēs ar lepnumu atbalstām jauniešu izcilību eksakto zinātņu jomā. Es novēlu, lai mūsu jauniešiem un viņu skolotājiem šīs būtu ļoti saturīgas un aizraujošas dienas. Aicinu visus interesentus apmeklēt izstādi “Patausti fiziku”, mudinu skolotājus un vecākus radīt jauniešiem interesi par eksaktajiem priekšmetiem un aicināt turpināt izglītību inženiertehniskajās profesijās. Mēs, darba devēji, šos talantīgos jauniešus jau gaidām"!

Fizikas gadu noslēgs ievērojamu zinātnieku lekcijas par eksakto zinātņu lomu šodien un nākotnē. No pulksten 17.00 līdz 19.00 LU Dabas mājas lielajā auditorijā kopā ar Latvijas zinātniekiem, profesoru Leo Seļāvo un profesoru Mārci Auziņu lekcijās uzstāsies īpašais viesis, CERN zinātnieks profesors Džons Eliss (John Ellis), kurš piedalījies Higsa bozona atklāšanā. Tas ir viens no pēdējos gados nozīmīgākajiem fizikas atklājumiem, kas guvis plašu rezonansi medijos.

Fizikas gada noslēguma pasākuma programma, 1.jūnijā no 13.00-19.00
• 13.00 – 17.00 LU Dabas mājas pirmā un otrā stāva atklātajā teritorijā būs aplūkojama izstāde «Patausti fiziku». To pulksten 13.00 atklās Valsts izglītības satura centra (VISC) neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa un AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.
LU Dabas mājas lielajā auditorijā sākot no pulksten 17.00 notiks lekcijas par eksakto zinātņu lomu šodien un nākotnē.
• 17.00 – 17.30 Dr. Leo Seļāvo «Profesionālie un personīgie izaicinājumi pasaulē zem «makroskopa». Sadzīvošana ar bezvadu sensoru tehnoloģijām un Lietu Internetu (IoT)».
• 17.40 – 18.10 Prof. Mārcis Auziņš. «Priecāties par fiziku līdz 100 gadu vecumam. Izaicinājumi saprast kvantu pasaules likumības».
• 18.20 - 19.00 Prof. Džons Eliss «Kas mēs esam? No kurienes mēs nākam? Kurp mēs ejam? Fundamentālie jautājumi, ko uzdod CERN elementārdaļiņu fiziķi.»