Pilsētnieki «Ar velo uz darbu» dienā izbauda braucienu ar divriteni

19.09.2018 18:20

Simtiem rīdzinieku trešdienas rītā pulcējās pie Brīvības pieminekļa, lai kopīgi iesāktu ikgadējo «Ar velo uz darbu» dienu un, pēc iestiprināšanās ar kafiju, dotos dienas gaitās ar divriteni. Nesteidzīgākie palika galvaspilsētas sirdī ilgāk, skatoties BMX paraugdemonstrējumus, izmēģinot dažādus elektriskos pārvietošanās līdzekļus un izmantojot iespēju mobilā darbnīcā veikt velosipēda apkopi.

Baudīdami vasarīgi silto laiku, velosipēdisti trešdien piepildīja veloceļus un ielas, dodoties uz darba vietām. “Ar velo uz darbu” dienā sastaptais advokāts Aivo Leimanis, kurš ar velosipēdu brauc jau ilgus gadus 365 dienas gadā, atzina: “Es izvēlos būt mobils un, dzīvojot un strādājot Rīgā, braukt ar riteni, jo tā varu izdarīt daudz vairāk nekā ar automašīnu. Nav disputa par to, ka Rīgā nav kur novietot automašīnas, lielākā daļa stāvvietu ir aizņemtas, līdz ar to, meklējot stāvvietu Tu vari nokavēt tikšanos vai tiesas sēdi. Ritenis man ļauj būt pietiekami punktuālam. Solīds apģērbs nav šķērslis, lai pārvietotos ar velosipēdu - gan sniegā, gan lietū ierodoties īstajā vietā un īstajā laikā esmu ļoti apmierināts, nekad neesmu bijis netīrs, jo manam velosipēdam viss ir pārdomāts, ir dubļu aizsargi gan uz priekšējā, gan aizmugurējā riteņa.

Esmu stāvā sajūsmā par Elektra riteņiem, šim ir vismaz 5 gadi un vēl tam nav bijusi nepieciešama nopietna tehniskā apkope. Beidzot varu sacīt, ka Rīgā ir lauzts stereotips, ka mēs, advokāti un citi biroju darbinieki, pārvietojamies tikai un vienīgi ar smalkām mašīnām. Tās ir muļķības, tagad, aizbraucot uz tikšanos redzu, ka priekšā stāv riteņi, uzņēmumā brauc kā galvenā grāmatvede, tā jurists. Vienīgais mīnus - ar velosipēdu nevaru aizvest uz tiesas sēdi daudzus sējumus ar lietas materiāliem. Tādos gadījumos braucu ar taksi.»

Pētījumos par pasaules tautu laimes līmeni dāņi jau daudzus gadus ieņem vadošās vietas. Dānijas vēstnieks Latvijā Hanss Brasks «Ar velo uz darbu» dienā to skaidroja ar kustīgo dzīvesveidu: «Braucot ar velosipēdu mēs kustamies, un izdalās laimes hormoni. Braucot ar riteni mēs kļūstam laimīgāki. Dānija intensīvi ķērās pie velobraukšanas attīstīšanas pirms 50 gadiem. Tagad labprāt sniedzam konsultācijas. Pazīstamais arhitekta, pilsētplānotāja Jana Gēla birojs, kas strādājis pie vairāku pasaules lielpilsētu ilgtspējīgas publiskās ārtelpas izveides, sniegs konsultācijas Rīgai par velobraukšanas un ilgtspējīgas, iedzīvotājiem draudzīgas infrastruktūras attīstību. Galvenie priekšnosacījumi velokustības tālākai attīstībai Rīgā ir veloceļu un drošas infrastruktūras izveide, visu satiksmes dalībnieku izglītošana, lai autobraucēji apzinās, ka velobraucēji ir viegli ievainojami un brauc uzmanīgi, un rūpes par drošību – veloķiveru lietošana. Esmu optimists!».

Velosipēdi trešdien bija galvenais transporta līdzeklis ne vien Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Eiropas Mobilitātes nedēļas (EMN), kas ik gadu norisinās no 16. līdz 22.septembrim, rīkošanā šogad aktīvi iesaistījušās 20 pašvaldības, un «Ar velo uz darbu» dienas akcija norisinājās arī Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, un Talsos, savukārt Valmierā tiek noskaidrots velobraucējiem draudzīgākais darba devējs.

Liepāju un Siguldu izvirza Eiropas konkursam

Pie Brīvības pieminekļa uzrunājot klātesošos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards uzslavēja aktīvās pašvaldības, organizācijas un uzņēmumus par centieniem popularizēt gudru pārvietošanos. Izvērtējot visu pretendentu paveikto, žūrija nolēma, ka Latviju Eiropas konkursā pārstāvēs Liepāja un Sigulda. Abas pašvaldības EMN laikā sarīkojušas pasākumus dažādām iedzīvotāju grupām, būvējušas jaunus veloceliņus un veikušas citus infrastruktūras uzlabojumus, kā arī mudinājušas iedzīvotājus pārvietoties videi un veselībai draudzīgāk. Pateicības diplomus ministrs K.Gerhards pasniedza Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas Vides nodaļas vadītājai Dacei Liepniecei-Liepiņai un Siguldas Attīstības aģentūras direktorei Laurai Skrodelei.

Šogad Eiropas Mobilitātes nedēļā piedalījās 20 pašvaldības: Ādažu novads, Alsunga, Burtnieku novads, Cēsis, Dagdas novads, Daugavpils, Ikšķiles novads, Jaunjelgava, Jaunpils, Jēkabpils, Liepāja, Līvāni, Lubāna, Mārupes novads, Priekuļu novads, Rīga, Sigulda, Smiltene, Talsi, Valmiera. Tieši puse izpildījusi visus trīs kritērijus dalībai Eiropas līmeņa EMN konkursā – sarīkojusi pasākumus EMN laikā, Dienā bez auto 22.septembrī apņēmusies slēgt automašīnām kādu ielas posmu, un veikusi pastāvīgu infrastruktūras uzlabojumu, kas veicina iedzīvotāju paradumu maiņu. Šīs pašvaldības ir Cēsis, Daugavpils, Ikšķiles novads, Liepāja, Lubāna, Mārupes novads, Priekuļu novads, Sigulda, Smiltene un Valmiera.

Sveic velobraukšanu veicinošus uzņēmumus

Uzslavas saņēma arī seši uzņēmumi un organizācijas, kas bija pieteikuši Mobility Actions konkursam infrastruktūras uzlabojumus vai velobraukšanas veicināšanas pasākumus. Latvijas Pasts izveidojis Latvijā pirmo velonovietni uz ielas braucamās daļas, neaizņemot gājējiem paredzēto teritoriju. Divu automašīnu vietā pie Rīgas 10.pasta nodaļas, Elizabetes ielā 41/43, tagad var novietot desmit divriteņus.

AS Pasažieru vilciens EMN ietvaros aicināja pasažierus nofotografēties braucot vilcienā un izmantojot citu pārvietošanās veidu, un iesūtīt attēlus, tādējādi veicinot cilvēku izpratni par multimodalitāti jeb pārvietošanos, kombinējot dažādus veidus. ERGO Prāta Vētras koncerttūres laikā piedāvāja bezmaksas, apdrošinātu un apsargātu velonovietni visiem koncerta apmeklētājiem. Biedrība «Velo redele» Liepājā vasarā rīkoja foto spēli, kurā apbalvoja par ar velosipēdu apmeklētajām vietām, bet ziemā – par nobrauktajiem kilometriem. Liepājas RAS akcijā «Šķiro! Brauc! Laimē!» mudināja cilvēkus braukt uz uzņēmumu ar velosipēdu un veicināja darbinieku pārvietošanos ar divriteni. Savukārt Ventspils nafta termināls darbinieki 100 hektāru teritorijā pēc iespējas mazāk braukā ar automašīnām un vairāk paļaujas uz savām kājām, un pārvietošanās nolūkiem uzņēmums iegādājies industriālus velosipēdus.

Eiropas Komisijas iniciēto akciju «Ar velo uz darbu» rīko Rīgas Domes Satiksmes departaments ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu. Tas notiek Eiropas Mobilitātes nedēļas ietvaros, kas tradicionāli norisinās no 16. līdz 22.septembrim. Informatīvais atbalsts: Latvijas Riteņbraucēju apvienība - Veloriga.lv